Vi bygger och målar och fixar

Snart är hönsgården färdig att ta emot de nya hyresgästerna! Nu när det börjar närma sig längtar barnen riktigt ordentligt efter hönsen och frågan kommer varje dag: ”Kommer hönorna idag?”

Eftersom hönsen kommer flytta hem under vintern så behövs inget isolerat hönshus utan de klarar sig fint bara de har möjlighet att ta skydd från regn och blåst. Vi valde att bygga hönsgården i ett skyddat hörn intill entrén som ändå inte nyttjas till något.

Det mesta i materialväg fanns redan, som virke, skruv, spik och färg. Hönsnät och sand till hönsens sandbad har barnens familjer bidragit med. Tack till er!

IMG_2246 (2)

Flera av barnen har valt att hjälpa till med att gräva, plocka sten, måla, såga till och spika fast brädor och häfta fast nät.

Längs hönsgårdens framkant har vi grävt för att kunna lägga ner nät under marken. Man kan lätt tro att hönsen behöver spärras in noga för att de inte ska smita, men faktum är att höns inte är så värst intresserade av att rymma. De har revir som de stannar inom – bara det finns mat och annat de behöver där, och om de får gå lösa på gården brukar de återvända hem till sin sovplats varje kväll. Det är faktiskt andra djur man vill hålla borta från hönsgården.

Hur man stoppar räven

Rävar älskar höns (till middag) och de gräver sig gärna in till dem på natten när hönsen sover sött och helt ovetandes på sina pinnar. Därför har vi grävt ner nät under marken – då tar det stopp! Räven har för vana att gå ända fram till kanten och gräva därifrån rakt ner och sen snett in och upp. Vi bara hoppas att räven inte kommer på att gå in från andra hållet under huset, som har krypgrund, och gräva sig in den vägen… Taket kommer vi också täcka med nät för att skydda hönsen mot rovfåglar. Vår Duvhök älskar höns kanske ännu mer än räven – i Norge kallar man den för Hönshök.

Ja, man förstår att höns är populära djur – men på fritids kommer vi endast att njuta av deras umgänge – inte servera dem till mellanmålet! 😀

Ett rede är ett mycket viktigt tillbehör i hönsgården. I redet lägger hönorna sina ägg. Hönor vill inte att någon ska hitta deras ägg och letar upp ett lämpligt ställe som känns skyddat och hemligt. Därför har vi satt vårt rede under tak och hängt ”gardiner” för ingången så att det blir mörkt och hemtrevligt för hönorna. De kommer garanterat att godkänna det här redet.

Tre hönor kan dela på ett rede – de turas om!

Ja men hörrni, snart är vi nog redo att ordna med inflyttningsfest! Tjohooo! 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s